Prekvalifikacijama do zaposlenja

Bez autora
Oct 08 2012

Prema podacima iz poslednje sprovedene ankete o radnoj snazi od aprila 2012. godine, ukupan broj nezaposlenih je iznosio 736.802 lica. Stopa nezaposlenosti je, prema ovim podacima, dostigla čak 25,5 posto, dok je u novembru 2011. godine, ona iznosila 23,7 posto. Sa ovako lošim pokazateljima Srbija bi, svakako, trebala da usaglasi domaću strategiju zapošljavanja sa evropskim standardima, uzimajući u obzir specifičnosti tržišta rada u Srbiji. Posebnu pažnju treba obratiti na sticanje radnog iskustva i osposobljavanja za samostalno obavljanje poslova, uz omogućavanje različitih oblika prekvalifikacija i dokvalifikacija. U tom smislu, potrebno je uključiti različite forme prakse, zapošljavanja na određeno vreme, kao i podržavanje prvog zapošljavanja uz subvencije države. Ovakve aktivne mere, koje se odnose na programe prekvalifikacija i dokvalifikacija, kao i kurseve, odnosno obuke za usavršavanje, treba da budu osmišljene tako da omoguće i pruže drugu šansu za ulazak na tržište rada.

Prekvalifikacijma do zaposlenjaPrema podacima iz poslednje sprovedene ankete o radnoj snazi od aprila 2012. godine, ukupan broj nezaposlenih je iznosio 736.802 lica. Stopa nezaposlenosti je, prema ovim podacima, dostigla čak 25,5 posto, dok je u novembru 2011. godine, ona iznosila 23,7 posto.

Sa ovako lošim pokazateljima Srbija bi, svakako, trebala da usaglasi domaću strategiju zapošljavanja sa evropskim standardima, uzimajući u obzir specifičnosti tržišta rada u Srbiji. Posebnu pažnju treba obratiti na sticanje radnog iskustva i osposobljavanja za samostalno obavljanje poslova, uz omogućavanje različitih oblika prekvalifikacija i dokvalifikacija.

U tom smislu, potrebno je uključiti različite forme prakse, zapošljavanja na određeno vreme, kao i podržavanje prvog zapošljavanja uz subvencije države. Ovakve aktivne mere, koje se odnose na programe prekvalifikacija i dokvalifikacija, kao i kurseve, odnosno obuke za usavršavanje, treba da budu osmišljene tako da omoguće i pruže drugu šansu za ulazak na tržište rada.

Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje programe obuke i edukacije shodno potrebama tržišta rada. Prioriteti za učešće na ovim programima imaju osobe sa suficitarnim zanimanjima, izbegla i raseljena lica, građani bez kvalifikacija i dugoročno nezaposleni.

Rezultati govore da je tokom 2011. godine 73 posto onih koji su završili prekvalifikaciju za poznatog poslodavca dobilo stalno zaposlenje, a istovremeno je posao dobilo i 30 posto onih koji su se prekvalifikovali za tržište rada.

Najveće interesovanje za prekvalifikacije vlada za kancelarijske poslove sekretara, poslovne asistente, administratore, knjigovođe i  računovođe. Interesovanje postoji i za poslove socijalne zaštite, kao što su negovateljice ili geronto – domaćice, ali i za poslove u oblasti građevinarstva.

Na ovaj način nezaposlena lica stiču dragocena znanja i veštine koje im pomažu da budu konkurentniji na tržištu rada i da brže dođu do novog zaposlenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik